Volgende Stap, Nieuwe Toekomst!

Gelegen in Rockanje, onder de wind van havenstad Rotterdam, bevindt zich landgoed Olaertsduyn. Een buitenplaats opgericht in 1910 door cargadoor William Smith. Het landgoed moest rust en ruimte aan de kust bieden om te kunnen ontsnappen van het drukke stadsleven. Het landhuis is een ontwerp van architect J.W. Hanrath. Hij tekende het huis in de nieuw Engelse historische stijl. Hij werkte samen met de vermaarde tuinarchitect L.A. Springer die de tuin heeft ontworpen. Samen hebben zij iets unieks gecreëerd aan de Zuid-Hollandse kust.

Rockanje en Oostvoorne hebben als badplaats een rijke geschiedenis als het gaat om stijlvol recreëren. Landgoed Olaertsduyn speelde hierbij een belangrijke rol. Het was namelijk een van de eerste buitenplaatsen van de ‘lustwarande’ voor welgestelde Rotterdammers. Met de nieuwe ontwikkeling zal landgoed Olaertsduyn deze historie voortzetten met een eigentijds concept. Het is een lang gekoesterde wens om in Rockanje en Westvoorne op een meer luxueuze manier de vakantie te kunnen doorbrengen.

De huidige eigenaren en initiatiefnemers hebben in de zoektocht naar het herstel van de oude wortels de juiste partners gevonden. Reisorganisatie TUI en Zeelenberg Architectuur hebben de filosofie, de drive en de mindset om samen met alle andere betrokkenen landgoed Olaertsduyn te ontwikkelen tot een icoonproject van stijlvol recreëren; het ontbrekende puzzelstukje op recreatiegebied op Voorne-Putten.

 

De Ontwikkeling

In de huidige situatie dient het landgoed als verblijfplaats voor arbeidsmigranten. Dit gebeurt in het conferentie hotel aan de buitengrens van het landgoed. Hier staat het in de jaren 90 gebouwde conferentiecentrum, wat inmiddels niet meer aan haar functie kan voldoen. 

Nu gaat het conferentiehotel plaatsmaken voor de nieuwe ontwikkeling. Met het concept TIME TO SMILE van TUI keert het kwaliteits recreëren weer helemaal terug. Olaertsduyn wordt zo weer een ‘buitenplaats’ voor mensen die houden van de ingetogen aqua leisure leefstijl. TIME TO SMILE staat dan ook voor een kwaliteitsverblijf, een rustpunt voor wandelaars en fietsers, een uitvalbasis naar de historische en bijzondere plekken van het rijke verleden van het eiland voorne-putten. 

*Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 
Olaertsduyn 3D huis links.jpg

De specifieke wensen die Nederlanders hebben op vakantie, heeft TUI als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van TIME TO SMILE. Op zijn vakantieadres vindt de Nederlander wooncomfort en -design heel belangrijk, evenals kleine details die een vakantie zo speciaal kunnen maken. Daarnaast wil de Nederlander graag kennismaken met het lokale leven. TUI heeft dit vertaald naar het vakantieconcept TIME TO SMILE. In het buitenland bestaan al een aantal van deze verblijfsaccommodaties waar de kwaliteitslat duidelijk hoger ligt. De accommodaties zijn nieuw, meestal ontworpen onder (interieur)-architectuur, ruimer, completer, mooi gedetailleerd en voorzien van moderne apparatuur. De helft van de TIME TO SMILE accommodaties heeft al het internationale Travelife Gold duurzaamheidslabel.

In Nederland heeft TUI nog geen TIME TO SMILE accommodaties. Op Landgoed Olaerstsduyn wordt dit vakantieconcept nu voor het eerst in eigen land ontwikkeld. Het bos- en duingebied langs de kust van Voorne-Putten is daar heel geschikt voor. Dat geldt ook voor de wensen die TUI heeft op het gebied van duurzaamheid. Dit is een zeer belangrijk onderwerp voor de reisorganisatie. TUI wil met TIME TO SMILE vooroplopen en investeren in duurzame vakantiebestemmingen en zorgen voor een positieve impact van vakanties voor de lokale gemeenschap en het milieu. De reisorganisatie wil ook de impact van het recreëren en de eigen bedrijfsactiviteiten op het milieu verder terugdringen.

Olaertsduyn 3D interieur-2.jpg

In totaal worden er 5 kleine lodges (met ieder 3 accommodaties), 10 grote lodges (met ieder 6 accommodaties) en de centrale voorzieningen met restaurant en 5 hotelkamers gerealiseerd. In totaal telt TIME TO SMILE in Rockanje 75 accommodaties, inclusief 5 hotelkamers en een restaurant met receptie.

De lodges en voorzieningen staan geclusterd op het landgoed, met voldoende tussenruimte voor bomen en andere beplanting. Er worden zo min mogelijk bomen gekapt. Als het niet anders kan, komen er nieuwe bomen voor terug. Langs de Windgatseweg en de Berkenrijs komt een dichte groenzone van 25 meter. 

Typerend voor de lodges zijn de donkere houten gevels in combinatie met de lichtere houten kozijnen en pergolaconstructies. Ze hebben ruime dakterrassen (op het zuiden) voor een optimale bosbeleving. De verticale lijnen van de villa’s zijn geïnspireerd op de verticale bomenwereld. De villa’s staan verhoogd op het terrein om het landschap zo min mogelijk aan te tasten.

 

Het vakantieconcept TIME TO SMILE wordt als eerste in Nederland gerealiseerd op landgoed Olaertsduyn. Reisorganisatie TUI heeft het concept in het buitenland een aantal jaren geleden al met succes uitgerold. Binnenkort ook op een bijzondere locatie in Rockanje als verbetering van het recreatieve aanbod in de regio. TIME TO SMILE van de marktleider in de Nederlandse reisbranche is een uniek en kwalitatief hoogwaardig vakantieconcept.

Kwaliteit Verbetering

Bij de nieuwe ontwikkeling staat het karakter van het oorspronkelijke landgoed, het landhuis en de tuin centraal. Insteek is het behoud en verbetering van landgoed Olaertsduyn in zijn totaliteit. 

De landschappelijke- en natuurlijke kwaliteitsverbetering van het hele gebied is een belangrijk onderdeel van de plannen. De natuur staat centraal. Het duinbos krijgt een meer inheems karakter, er komen extra waterpartijen en er ontstaat meer geaccidenteerd landschap.

 

De sfeer van het landgoed blijft bewaard. Er ontstaan nieuwe zichtlijnen zodat het landhuis beter zichtbaar is. De nieuw aan te leggen wandelpaden sluiten aan op de bestaande openbaar toegankelijke paden en vormen samen een heerlijke wandelroute.

Bestaande sloten en greppels worden hier en daar aangepast, verbreed met natuurlijke oevers en dat zorgt voor meer variatie. De vrijkomende grond wordt verspreid over het landgoed, zodat er een licht glooiend landschap ontstaat. Een van de watergangen zal de grens vormen tussen het landhuis en het nieuw te bouwen resort. 

 

Aan de andere kant van de Windgatseweg staan de bunkers van het oude Wilderstandnest. Het idee is om hierlangs wandelpaden aan te leggen met informatiepanelen over de geschiedenis van deze locatie. Deze paden zullen aansluiten op natuurgebied de Heveringen en indien mogelijk worden enkele bunkers opengesteld en komt er een uitkijkpunt.

 

Op dit terrein zullen de parkeervoorzieningen worden aangelegd en zal in een tweede fase een uitgebreid welness centrum gerealiseerd worden. 

Kwaliteitsimpuls

Natuur

  • Bomen en beplanting – inheems duinbos

  • Waterpartijen en oevers

  • Ecologische barrières 

  • Geaccidenteerd landschap

Landschap

  • Cultuurhistorische lijnen en elementen

  • Zichtlijnen en doorzichten

  • Afbakening terrein en routes

Beleving

  • Bewegwijzering

  • Informatiepanelen

  • Bunkers

*Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 
 

Partners

Zeelenberg-Architectuur-logo.png
westvoorne-corporate-cmyk.png
800px-TUI_Logo_2016.svg.png
time-to-smile-logo.png